www.natuurenvoeding.nl

Advies vanuit natuurlijk oogpunt

Sappen en smoothies

 We weten inmiddels allemaal wel dat het eten van groenten en fruit is belangrijk om gezond en fit te blijven. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, antioxidanten en vezels die essentieel zijn voor een gezond leven.

Wij Nederlanders zijn over het algemeen een broodland. Eten meestal alleen wat groente als bijgerecht bij het diner. Dat is dus eigenlijk echt te weinig om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.

Met een aantal tips kunnen we deze hoeveelheid makkelijk verhogen.
Bijvoorbeeld door het ontbijt of lunch te vervangen door een gezonde smoothie met groente, fruit en noten/zaden.
Leg een voorraadje groentesappen aan, doe die in de vriezer zodat je dagelijks een glasgroente sap kunt drinken.

Wees altijd wat zuiniger met fruit dan met groente. Fruit bevat veel suikers, dus ook meer calorieën. Groentesappen geven dus minder bloedsuiker schommelingen waardoor je ook minder snel honger krijgt na een glas groentesap. Een combinatie van groenten en fruit is dus niet alleen lekker fris maar geeft ook minder bloedsuiker schommelingen.

Groente en fruitsappen hebben een verkoelende werking op het lichaam. Voeg gember of zwarte peper toe om dit goed op te vangen. Beide hebben namelijk een verwarmde werking. 

Hier volgen een aantal recepten voor smoothies en sappen:

Neem zoveel mogelijk biologische ingrediënten zodat de lever zich dan helemaal kan richten op ontgiften.
 

Ontgiftende sap, voedt de lever en rijk aan vit A en inulinevezels.
-      1 stronk witlof, 300 gram wortels 150 gram abrikozen, paar takjes peterselie
       Doe alles in een sapcentrifuge 

Zuivert het lichaam en de lever
-      1 stengel selderij, 300 gram wortels, 150 gram appel, peterselie
       Doe alles in de sapcentrifuge. 

Frisse appeldrank voor nier en blaas
-      4 el gedroogde cranberry’s,2 takjes verse munt,1 appel, geschild en in schijfjes,4,5 dl kokend water
       Doe alle ingrediënten in een schenkkan en giet het water erover. Laat alles 1 uur trekken. Zeef het en laat het         goed afkoelen in de koelkast.

 Groensap
-      1 appel, 50 gram spinazie, ¼ komkommer, klein stukje gember, paar takje peterselie
       Doe alles in de sapcetrifuge. 

Bietensap
-      1 rauwe biet, 1 appel of sinaasappel, paar takjes peterselie, klein stukje gember
       Doe alles in de sapcentrifuge

Groente smoothie
-      Handje spinazie, halve of één baby avocado, halve mango
       Variatie: gebruik een stuk broccoli in plaats van spinazie.
       Doe alles in de blender met een scheutje amandelmelk of al je voor een dikkere lepel variant gaat kun je                 kokosyoghurt gebruiken. Voeg er snuf kaneel en een paar nootjes en zaden/pitten toe.

 Nog een groente smoothie
-      Stronkje broccoli, kleine avocado, 1 banaan, scheutje amandelmelk of wat kokosyoghurt
       Doe alles in de blender en voeg er nog een snuf kaneel bij en een paar noten en zaden. 

Zuiverende zuurkool-venkelsap
-      Halve zak zuurkool, stukje venkelknol, 1 appel, 1 el citroensap
       Snij de kool, venkel en appel in grove stukken en verwerk ze in de sapcentrifuge. Voeg daarna het citroensap         toe. Drink het sap direct op. 

Antioxidanten sap
-      1 gram blauwe bessen, handje spinazie ½ banaan, stukje gemberwortel, 100 ml amandelmelk of kokosmelk,           snufje kaneel.
       Doe in de blender en verwerk het tot een gladde smoothie.



 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info